tina魚論壇
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

★〃}我 們 這 一 班{〝☆‧愛情不簡單"◆♀♂

向下

★〃}我 們 這 一 班{〝☆‧愛情不簡單"◆♀♂ Empty ★〃}我 們 這 一 班{〝☆‧愛情不簡單"◆♀♂

發表  tina羽 周四 7月 17, 2008 1:44 pm

不 是 每 一 個 結 果 都是美好的...

人 物 介 紹"" 她 們 很 f.d 的

姓名:芷欣{樣:靚靚}
年零:14"
家景:不算差"$$
在校園裏,是一個開朗的女孩"但成積一般,在班內很受歡迎的..{和影琪一起住的}

姓名:影琪{樣:靚}
年零:13
家景:貧窮$$
一出世就沒有爸媽的她,,很慘的..常常故意扮堅強..性格風趣幽默..和她一起很happy的..{有d姣}

姓名:嘉兒{樣:可愛}
家景:很有錢"$$
有時中意扮下大家姐..有D同學都幾驚佢..當f,d比人"哈"果時,,一定會幫佢地出頭{超串}

姓名:曉惠{樣:一般可愛}
年零:l4"
家景:一般$$
她有時不滿芷欣..有D中意講人是非..不過成積很好"和家兒很f,d的..

姓名:詠彤{樣:爆可愛}
年零:13"
家景:0K有錢$$
姓格温柔膽小,,從不敢抗拒父母或朋友..成積良好

他們 也很f,d的"

姓名:家俊{樣:帥爆}
家景:有錢的$$
很受歡迎,,成積超好,,常常整估芷欣..{超串}

姓名:振銘{樣:帥也}
家景:0K有錢$$
好打得..特別關心影琪..性格很c00l

姓名:正峰{樣:可愛極了}
家景:0k有錢$$
很花心的男孩..常常針對嘉兒和..很多女生都喜歡他"

姓名:耀添{樣:帥帥}
家景:很有錢"$${老豆係富豪}
成積0k..經常逃學..性格冷酷..最怕女生喊"

姓名:浩然{樣:可愛}
年零:13
家景:有錢$$
很有愛心..對詠彤一見中情..超大膽"

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

第一集"

暑假的最後一日..

芷欣: 影琪..你做曬D功課未ㄚ?_?

影琪:未也"..做咩咁問ㄚ?_?

芷欣:聽日要番學喇!!-_-"

影琪:下.....又吾早D題我-33-"

芷欣:-00-"算喇算喇..借比你抄喇..

影琪:所以我米話囉..欣姐幾時都咁好人ge..
啜淡先>33<

芷欣:吾要ㄚ..><"嘔
{士多啤梨啤梨蘋果橙
  甚麼A餐B餐不敢揀}影琪電話響..

影琪:喂!喂!喂?!乜水?_?

嘉兒:係我ㄚ!!-_- 兒家我同曉惠上緊黎,,係咁先..8~

芷欣:偸笑中...

影琪:笑咩也?_?

芷欣:你部手機個令聲好outㄚ,,-口-"

影琪:你重笑得出..嘉兒同曉惠殺到黎喇-_-!!

芷欣:快D汁番你D底衫先啦!一陣比佢地笑死..-33-!

影琪:-00-"

叮噹!叮噹!叮噹!叮噹!]]
芷欣:黎喇...

嘉兒:咁奈先開先開門格..凸"

影琪:入黎先啦!!

.........
曉惠:頭先見到振銘&浩然同佢D f,d一齊*3*

影琪:靚吾靚仔先...?!

芷欣+嘉兒+曉惠:無奈中}-00-""
tina羽
tina羽
管理員

文章數 : 86
注冊日期 : 2008-07-11
年齡 : 28

http://tinafish.24d24.com

回頂端 向下

★〃}我 們 這 一 班{〝☆‧愛情不簡單"◆♀♂ Empty 回復: ★〃}我 們 這 一 班{〝☆‧愛情不簡單"◆♀♂

發表  tina羽 周四 7月 17, 2008 1:44 pm

第2集

今日係開學ge大日子..
(番學途中)"

曉惠:e....佢地米係振銘D F,d"

影琪:邊道ㄚ?!邊道ㄚ?!

嘉兒:果道囉....色盲格你..- -"

芷欣:都吾靚仔ge....

影琪:哇!!!好靚仔aR"
着住左我地間學校D校服喎...

嘉兒:可能係新黎ge插班生..

詠彤:〈好斯文咁講)你地睇緊咩也?_? 就打鐘格喇"

芷欣:e...詠彤^___^

影琪:入到課室先慢慢傾啦!!

叮噹x5=]]

曉惠:好彩姐....時間岩岩好@,@

浩然拍一拍曉惠)詠彤呢 @@?

曉惠:嚇死人咩!!人嚇人,冇藥醫格-_-
詠彤佢入緊黎ㄚ..好掛住人咩"

詠彤入左黎))

浩然:

詠彤::

芷欣+影琪+嘉兒:吾好左住人地啦
(拉左曉惠走)"
tina羽
tina羽
管理員

回頂端 向下

★〃}我 們 這 一 班{〝☆‧愛情不簡單"◆♀♂ Empty 回復: ★〃}我 們 這 一 班{〝☆‧愛情不簡單"◆♀♂

發表  tina羽 周四 7月 17, 2008 1:45 pm

第3集

Miss Chan (班主任) 入左班房=]]

影琪:我見到你D f,d著住左我地D校服..
佢地插班生黎格??!

振銘:廢話- -

影琪:車...問下姐..吾洗咁也..

Miss Chan:各位同學早辰〞〞
今日有幾位插班生
大家要好好相處aR""
比佢地介紹下自己先...

xx露出甜美ge笑容)
hi "" 我叫周家俊-_-v

某D女生:嘩!!令仔ㄚ...

芷欣:白痴"~

xx:大家好....
我叫徐正峰-_-v

某D女生:嘩!嘩!好令仔ㄚ..

嘉兒:低能"~

xx: (超c00l)我叫林耀添...

某D女生:嘩!嘩!嘩!超令仔ㄚ!..

女生A:佢米係富豪個仔...!

女生B: 係喎....真人令過上鏡..

曉惠: .......

Miss Chan:大家安靜..
周家俊..
你坐係杜芷欣格黎..

芷欣:下....我-_-

家俊: [又露出甜美ge笑容]你好..-_-v

芷欣:心諗扮矖野}

家俊:心諗佢吾受呢套添"}

Miss Chan:徐正峰"
你就坐係吳嘉兒格黎..

嘉兒: (細細聲)吾係也-_-

正峰:令女,,,受吾受ㄚ- -+

嘉兒:心諗 0n 9 } 有病ㄚ"

Miss Chan:林耀添"
你坐係湯曉惠格黎..

曉惠: (呆左)...下"

耀銘:.........

叮噹x5"

小息"
tina羽
tina羽
管理員

回頂端 向下

發表  tina羽 周四 7月 17, 2008 1:45 pm

小息""~
係飯堂))

嘉兒:詠彤快D去ba住張枱la..

詠彤:〈細細聲)但係..但係..徐正峰果班人坐住左果張枱..

嘉兒:快D去啦...

芷欣:我倍你過去喇..

兩個人走左過去之後..)))

芷欣:吾該..呢張枱我地坐開ge..

家俊:姐係要我地比番張枱你啦..

芷欣:冇錯..

家俊:比你都得..你做我條女米比你囉..

振銘+正峰+耀添:哈..哈..哈..

芷欣:痴線..-33-

詠彤蚊住左芷欣隻手))

浩然:吾好玩人啦..

芷欣+詠彤: ......

家俊:比佢囉....(走人)

嘉兒:搞咁奈格你地....

曉惠: (望住芷欣)米係囉..要本小姐企到禁鬼奈...

芷欣+詠彤: .......

嘉兒:快D買野食喇...就打鐘..

影琪: (係芷欣耳仔邊講)你中意左周家俊aR? -ka-

芷欣: (面紅)痴....痴線..

影琪:呵 呵~

叮噹叮噹叮噹叮噹"))

上到課室*))
tina羽
tina羽
管理員

回頂端 向下

課室入面..超嘈..
MiSS Chan入左黎))

Miss Chan: -安-靜-"
下個星期一,,
我地會去宿營"
3 日 2 夜"
一陣同你地分組..

同學們:哇..好耶ㄚ..
一定好好玩姐..

正峰:不如聽日一齊去賈野咯?!

浩然:吾得ㄚ..我約左詠彤aR..

振銘:我都係也....影琪叫我倍佢買野喎..

耀添:我都有約aR....

正峰:連你都有
邊個黎格??

耀添:mu....係曉惠..

家俊:我都吾得行..約左芷欣

浩然:咁快發展呢個地步aR..

家俊:吾係你估....

正峰:你班契弟...重色輕友..

女仔果面))
嘉兒:喂...聽日一齊去買野..

曉惠:吾得aR...

嘉兒:點解ge?

曉惠:人家有約麻...

芷欣:我都吾得aR..周家俊話聽日有D野揾我喎

影琪:我都係也...我約左振銘去買野

詠彤:me too... s0RRy!我都吾去得

嘉兒:個個都吾去
tina羽
tina羽
管理員

回頂端 向下

發表  tina羽 周四 7月 17, 2008 1:46 pm

第 2 日=〉〉

嘉兒自己一個出左去買野{正峰都係))

芷欣係巴士站等緊家俊))

詠彤同浩然好sweet咁行緊街街))

影琪去左振銘屋企{佢地做咩呢??))

曉惠同耀添行街時,,被記者跟踪..搞到要左閃右被"))

嘉兒果邊))

嘉兒:心諗}好悶aR..得我一個
(聽到後面有人叫佢)

正峰:咁岩ge....

嘉兒:吾覺囉~~

正峰:超...睇死你都係自己一個人黎格la...

嘉兒:你米又係....識話人,吾識話自己..

正峰:你買野ㄚ,,,一齊咯不如..

嘉兒:是Q但啦..

佢地入左一間商店"

售貨員:歡迎光臨...
少爺黎買野aR...

嘉兒:下 ....佢叫你做山爺ge?!

正峰:間野我老豆開...所以米叫我少爺囉..
吾通叫我做超人咩...

嘉兒:真嫁?!

正峰:假嫁....買你ge野啦...

嘉兒睇緊D毛巾))

售貨員:少爺..買條毛巾比你女朋友啦..

正峰:〈 心諗)佢係我女明友?!我三生有幸喇))
下......

嘉兒:(O 咀)
我自己睇得格喇..

比$$果時))

售貨員:成為$540"

正峰:我幫你比..

嘉兒:吾洗啦...我又吾係冇$$

售貨員:男朋友幫女朋友係應該ge...

正峰:吾好亂咁up野la...

比左$$之後,,佢地好監介走左))

芷欣果面))

芷欣:咁奈嫁....

家俊:s0RRy...

芷欣:揾我有咩事aR..?

家俊:冇...諗住塭你出黎姦左你姐...

芷欣:心諗}好冇奈囉...
哈哈哈..好好笑aR ...無聊
吾講我走先格喇

家俊:諗住揾你出黎買野姐..

芷欣:又吾早講..我番屋企拎$$先..

家俊:吾洗啦....我幫你比喇...

芷欣:真?! .. 咁多謝aR...

家俊:
一個鐘後佢地買左好多野,,行到累))

家俊:不如坐低飲杯野咯..

芷欣: 嗯....

家俊: 你想飲咩也?!

芷欣: 凍可樂...

買左之後))

家俊:mu.....

芷欣:你係米有野想講aR?!

家俊:嗯...我呢...中意左我地果班一個女仔..

芷欣:哦..同果個女仔講左末ㄚ?!

家俊:未aR....

芷欣:你中意人就要同人講格la,,,
吾係人地都吾知你ge心意la,,

家俊:咁..你兒家聽住..

芷欣: 哦..
芷欣一邊飲野一邊聽)))

家俊:其實我..係..好中意你..

芷欣聽到之後,,噴左D可樂係家俊果到))

家俊:洗吾洗咁激ㄚ!!!

芷欣:s0RRyㄚ...
我有事走先....

家俊:喂 ...喂... 喂...
tina羽
tina羽
管理員

回頂端 向下

發表  tina羽 周四 7月 17, 2008 1:46 pm

詠彤果邊=))

佢同浩然以經行左幾粒鐘))

詠彤:好攰丫~~

浩然:揾個位坐低喇..

詠彤:是但啦..

揾左個位坐之後..))

浩然:今晚不如黎我屋企食飯?!
我丫媽想見下你..

詠彤:下..吾好啦..

浩然:次次問親你呢個問題..你都話吾得..
你有冇理下我ge感受格!!?

詠彤:咁你呢...你....你都冇啦..
次次都要迫我見下你媽咪..
我都未有心理準備..

浩然:既然係咁..不如分手啦..分左手之後米吾洗見囉..

詠彤呆左)好ㄚ..既然你咁想分手..
咁我地米散囉,,

浩然:你咁講就得啦..

兩個好嬲咁走左))

影琪果邊)) 影琪打比振銘,,))

影琪:喂..振銘ㄚ..我係影琪ㄚaR..你得未aR?_?

振銘唔舒服) 嗯..我搞店再打比你..

工人:少爺..你吾舒服..仲出街?!
去睇醫生啦!!..
我要去泰國探我個女..
呢兩日都番吾到黎格喇..
你自己照顧自己喇..

影琪係電話入面聽到工人所講ge野))

影琪:我兒家飛過黎你屋企 8~
一陣見..

振銘:下,,飛?! 8~

到左振銘家)) 叮噹叮噹X5

入左去))

影琪:...振銘...

振銘:...嗯?!

影琪:對吾住ㄚ..你吾舒服我重叫你倍我

振銘:〈心諗〉鬼叫我中意你咩))
其實吾緊要ge..倍到你米得囉..

影琪:你真係好好人..邊個做到你女朋友真係有福喇..
既然你病左..你吾洗倍我喇..等我黎倍你啦..哈xDD"

振銘:

之後..振銘足住左影琪,,係咁k i s s ))

影琪: (呆左) 吾知發生咩事..完全冇反抗..))

曉惠果邊))

曉惠企住等緊耀添))佢見到耀添跑緊過黎..

耀添:快D跟我走..有記者..(拖住左曉惠隻手)

曉惠:下?!....發生咩事@@?

記者:走左去果邊aR...快D追..

之後..走左得佢2個人ge地方坐))
以經7:00 p.m.))

曉惠:呼...走到隻腳好痛喇..

耀添:我都吾想格
最衰班記者啦!!

曉惠:其實你應該咁講...最衰我老豆係富豪啦!!.....咁先岩..

耀添無意中見到曉惠條底底..))

耀添: 嘩......嘩......
都未見過D女仔著粉紅色間條ge...

曉惠:下...你up乜ㄚ?! (重未知)-00-"

耀添: 冇野喇...

曉惠:我係時候要番屋企喇...

耀添:我送你番去啦..
兒家咁夜,,你自己一個好危險格..

曉惠:算你都有D良心..
哎也...隻腳好痛ㄚ..

耀添:我咩你過去喇..

曉惠: 哦..

曉惠番到屋企沖涼))
見到自己條底底,,))

曉惠:紛紅色間條? !

醒起耀添講過,,
兒家先知道,,
太遟''))

於是,,曉惠係次所入面大哎))

曉惠:ㄚ......
死人林耀添!!!!!!
tina羽
tina羽
管理員

回頂端 向下

第4集"))

到左星期一喇))

佢地成班女仔一入到學校,,覺得操場比平時熱鬧好多))
緊係啦..去宿營丫麻))

芷欣:哇...好多人耶..@@

嘉兒:嗯嗯....

曉惠對住芷欣講)ㄚ姐"呢道學校黎格..
唔多人"就其啦...唔好講廢話啦你..

芷欣:{心諗}次次都針對我))....

影琪:其實有時講下廢話都幾好格...

嘉兒:詠彤做咩唔出聲ㄚ?

詠彤:{諗緊果日去街果件事...)

芷欣:{好大聲)詠肜!!!

詠彤:下..咩....咩事?!(隻眼紅曬)想喊))

影琪:做咩也?!

之後詠彤大喊))

咁岩浩然佢地入緊黎))

之後))*______________

成班女仔啤住班男仔*}緊係啤啦!))詠彤講囇D野出黎..

家俊:e...浩然,,你條女喊喎"

浩然: ......

正峰:你地望下班女仔,,好似電緊我地ㄚ..

振銘:傻仔*班女仔吾係電我地,,,係啤我地囉,,

正峰:仲咩要啤我地ㄚ..?_?

振銘:你問我我問邊個ㄚ@@?

耀添:問浩然@v@
佢應該知道ge...
一定關詠彤事ge....

家俊:係喎...你突然間咁醒ge?!

耀添:nO! nO! nO!..係不嬲都咁醒

家俊:{對浩然}咩事姐...講比我地聽下啦......

振銘:係囉..係米兄弟先@@?

浩然:嗯....
散左..,,

打鐘))叮噹x5"
tina羽
tina羽
管理員

回頂端 向下

發表  tina羽 周四 7月 17, 2008 1:47 pm

到左營地之後,,,))以經6:30"

Miss Chan:一陣放完D野之後,,
7:00準時到呢道集合...
重有分組果張紙貼左係一樓果道"
你地自己去睇下........解散."*

影琪:快D去擺抵D野先啦...

嘉兒:係也...係也..

芷欣:你估今次我地五個可吾可以一組ㄚ拿...

曉惠:唔知ㄚ....好緊張ㄚ"詠彤快D上去la..

詠彤: (冇心機)下....哦(跑左上去)

男仔果邊))到左房喇))*

正峰:快D落一樓啦...

耀添:洗你講...

家俊:行啦咁"*

浩然+振銘: ......(跟住左行落去))*
到左一樓))
見到 好多人擁米去))
班男仔&女仔都吾汁輸 ..
擁米過去")

組員名單:
3A 班“

A 組:杜芷欣 B 組:吳嘉兒 C 組Mad x x
韓影琪 湯曉惠 姚詠彤
周嘉俊 徐正峰 x x x
袁振銘 林耀添 莊浩然

嘉兒:嘩..嘩..嘩,,

影琪:妖....編到錦ge...

振銘: 喂,,浩然..你同詠彤一組喎..
嚫呢個幾會同佢講聲s0rry啦...
再加個kiss就店啦...

浩然:吓....
你好似講到你好有經驗咁ge?!
你估真係咁容易咩..
重要我主動kiss佢..

振銘:總知試下啦..

芷欣:哎也...天丫,,,點解我會同佢一組格..

影琪:你冷靜D...詠彤同浩然一組喎,,

芷欣:咁米,,面左左?!

影琪:嗯.....詠彤過黎ㄚ,,有D野同你講,,

詠彤:嗯?!

影琪:你同ㄚ浩然一組,,佢實會氹番你ge...
不過你吾好咁快 so 佢..
正明你吾係想像中咁好"哈"

芷欣:你衰ㄚ你,,教壞細路ㄚ"
詠彤吾好聽佢講姐"

詠彤:{苦笑.} ....

個個走曬去排隊...)))/
tina羽
tina羽
管理員

回頂端 向下

發表  tina羽 周四 7月 17, 2008 1:47 pm

到左操場))*

Miss Chan:兒家每一組有4個人,,
再分2個一組..
我地有一個試膽量大會...
你地只可以兩個人一齊..
上山拎番 個气球...
就可以落番黎....
最快果組就win"
比2分鐘你地分組"

芷欣果4個人果邊))"

影琪:哇...我實好驚格,,
芷欣"我吾同你一組格"
你保護吾我到我

芷欣:我都冇話要同你一組"
你姐同振銘一組啦"

家俊:咁我地兩個一組啦...

芷欣:-00-"

振銘:我冇所謂...

嘉兒果面))*

嘉兒:兒家姐係點?!

曉惠:我同耀添一組..
(心諗:你今次仲吾死,,上次昅我昅得咁haPPy)

正峰: 是但啦...最仲要係玩得開心姐"

耀添:快D啦...

嘉兒:就咁啦...

詠彤果邊))

x x:我地兩個一組..
你地兩個一組啦..

浩然:嗯...

詠彤冇出聲望左去第二邊))

Miss Chan:兒家出發...
中途可能有好多.........
tina羽
tina羽
管理員

回頂端 向下

發表  tina羽 周四 7月 17, 2008 1:48 pm

笫5集))
以經7:30" )落緊雨

芷欣果邊))

芷欣:哇...好黑ㄚ..

家俊:你驚ㄚ"....你可以cOOl住我隻手ge...

於是芷欣就c00l住佢隻手喇))

家俊:兒家我地似吾似一對情女丫....?v?

芷欣:吾多似..-33-

家俊:

芷欣: (見到有間大屋)
不如入間大屋被下兩咯...

家俊: 好ㄚ"

入左去之後,,道門啪一聲關左))

芷欣: 好驚ㄚ...(喊左出黎)

家俊:吾洗驚...有我係道,,我會保護你..

芷欣聽到好似覺得好有安全感))

之後座低左係汁邊))

家俊:我有帶電筒...

芷欣:-_-又吾早D講..
我帶左枝水渣..

家俊:{好突然問}你拍過拖未也? ?"

芷欣:-0-" 未也"

家俊:{偷笑}真格..?

芷欣:死仔..笑我

家俊: 冇ㄚ,,,因為我都未試過"

芷欣: 0.0 你未試過?!

家俊:真格..你吾好信囉..
你可吾可以比一次機會我ㄚ,,

芷欣:下...

家俊:{足住芷欣隻手}真係一次機會都吾比我?!

芷欣:-_-"是但啦..

家俊:姐係得啦^__^?

芷欣:-_,-嗯..

之後 ,,芷欣被迫kiss 左))

曉惠諗住係後面打耀添"」點知..
地下扇得制...跌底左"

曉惠:哎也...好痛ㄚ..

耀添:-_-"係米又要我咩你,,?

曉惠:吾洗啦,,你咁變態..

耀添:又會變態ge.....

曉惠:你昅人條底,,仲吾變態.?!

耀添:哦...我明你講乜喇..
係你自己露岀黎比人睇..
仲話我...

曉惠:-口-"
總知....
總知.....
你係變態佬..

耀添:係喇..係喇..
我最變態喇))
咁兒家行得未?

曉惠:但係....好痛ㄚ...

耀添: 唉....
前世吾知欠左你D乜..
我咩你喇..

曉惠:車.....
又吾洗你咩我成世...

耀添: ......

曉惠:{心諗..死喇!!講錯野))

耀添: .... 快D上..時間吾係好夠..

曉惠: 哦..
{心諗 佢係第2次咩我}
(死喇.. 個心卜卜咁跳) 幣...我好似中意左佢)"

佢地一前一後行))
浩然行前,,詠彤行後))*

之後詠彤有D發燒+頭暈..))

浩然:你冇事ㄚ麻,,
其實..仲好中意你..
果日果件事,,
係我衰..
吾該該迫你"
SoRRy ㄚ..

詠彤:其...其實我".....
之後詠彤暈左))*

浩然:詠..詠彤..
醒下啦".!!!

浩然抱住詠彤番去宿營))*
到左宿營]]

Miss Chan:做咩咁快番黎ge...

浩然:{出曬汗}詠彤..有D發燒,,暈左,,

Miss Chan:快D帶佢去醫潦室啦..

浩然:哦".....

影琪果邊))**

振銘:哈哈..我兩個終於可以單獨相處..

影琪:嘻...係也

突然有隻狼狗走左出黎))

振銘:有狗ㄚ··

影琪:好驚ㄚ....

狗狗:{超惡}汪汪汪...

佢地兩個簿命走,,))
隻狗當然追住佢地啦..))

振銘:冇追黎喇"

影琪:呼.....

傻下傻下"比佢地見到個氣球"))

振銘:見到個氣球喇..

影琪:e,,,係喎!
你好叻ㄚ

振銘:

佢地番番去宿營))
tina羽
tina羽
管理員

回頂端 向下

發表  tina羽 周四 7月 17, 2008 1:48 pm

嘉兒果邉,,))

嘉兒:妖....個地下濕到死..
叫人點行喎...@#!$&*"

正峰:ㄚ小姐..
落雨緊係濕格啦...
點行?! 你米用腳行囉..

嘉兒:@#x×y★"

正峰:妖,,女仔之家學人爆粗"

嘉兒:#*&#!$

正峰:-_-

行下行下正峰跌左落山"))=.=

嘉兒:喂....你係邊道aR?!

正峰:我係到ㄚ"....

嘉兒:死得未ㄚ"....

正峰:-口-"未也

嘉兒:{細細聲}咁都跌你吾死,,,
真失敗-33-

正峰:兒家點ㄚ?!

嘉兒:你係道等下啦...
我會慢慢揾人救ge...

正峰:

點知嘉兒又叉錯腳跌落去"))-v-

正峰:你又落黎倍我ㄚ..
估吾到喎,,